AFPRIVATISERING AF VAND OG ANDRE FÆLLES GODER ?

Debatmøder om: AFPRIVATISERING AF VAND OG ANDRE FÆLLES GODER ?
– lad ikke regeringen privatisere vores offentlige service

Debatmøderne er et indlæg til den danske diskussion om privatisering og afprivatisering og en præsentation af nyudgivelsen Reclaiming Public Service: How cities and citizens are turning back privatization af Satoko Kishimoto, koordinator af ”Public Alternative project” i Transnational Institute (TNI) i Amsterdam og forfatter til Reclaiming Public Water Network

Skanderborg
Tirsdag den 3. oktober, kl. 17 – 19
Sted: 3F’s lokaler
Villavej 4, 8660 Skanderborg

Fagligt panel: Satoko Kishimoto (TNI) og Henning Bo Madsen (NOAH Friends of the Earth)
Pjece fra Satoko
Præsentation fra Henning Bo Madsen
Spørgepanel: Louisa Bisgaard (Alternativet, Region Midt), Ole Juhl Jeppesen (SF-Skanderborg), Peter Kjær (Enhedslisten-Skanderborg)

København
Onsdag den 4. oktober, kl. 16 – 18 (mødetid senest 15.45)
Sted: Christiansborg, 1240 K

Fagligt panel: Satoko Kishimoto, Allan Weirup, Direktør for Danske Vandværker, Jesper Kiel, Enhedslisten, medlem af Kommunernes Landsforening
Spørgepanel: Karsten Hønge (MF, SF), Tue Tortzen (Enhedslisten-Hillerød), Palle Bendsen (NOAH Friends of the Earth), Jens Börjesson (Vänsterpartiet, Sverige, medlem af VP Malmø’s miljøudvalg)

Tilmelding nødvendig til mødet på Christiansborg senest den 3. oktober til: kontakt@transformdanmark.dk

Det er gratis at deltage. Videresend gerne denne invitation.

Arr.: Transform!Danmark, AfrikaKontakt, Solidaritet m.fl.

Vejledning til deltagere i mødet på Christianborg – husk tilmelding
I skal møde frem senest 15 minutter før planlagt mødestart ved besøgsindgangen til Folketinget. Det er den indgang som befinder sig under den store trappe i gården. Deltagerne skal gennem en kontrol svarende til i en lufthavn og de må derfor ikke have mistænkelig ting i deres bagage.
I afhentes samlet efter kontrollen – og går så i samlet flok til lokalet.
Ekstraordinært kan forsinkede gå til indgangen i Provianthuset og sende en sms til: 2782 3927. Når mødet er slut bliver alle samlet fulgt ud af Christiansborg igen.

Til debatmøder om privatisering – oktober 2017

Om PRIVATISERING – og alternativer
I august 2016 blev den regeringsbestilte McKinsey rapport om privatisering lækket.  Rapporten vurderer, at der kan spares millioner af kroner ved at privatisere vand, affaldshåndtering og varmeforsyning. Diskussionen kører stadig og regeringen har ikke skrinlagt planerne, selvom der er sået tvivl om både beregningsgrundlag, forudsætninger og den estimerede ”gevinst”.

Tirsdag den 21. november 2017 er der kommunalvalg. Det vil derfor være en fordel, hvis man kan sikre, at diskussionen om privatisering tages offentligt, så det ikke dikteres ovenfra. Modstanden mod privatisering skal komme fra bruger- og kommunalt niveau, da det er her de negative konsekvenser kan mærkes. Lokalpolitikere fra regeringspartierne er ikke interesseret i at tage diskussionen lige nu – det vil derfor være en fordel for os andre at inddrage dette tema i valgkampen.

Transnational Institute, Amsterdam, har gennemført en række undersøgelser af privatisering og afprivatisering i en række lande.  Mellem marts 2000 og marts 2015 har der været 235 sager, hvor vandforsyningen er taget tilbage til offentligt ejerskab og kontrol. Sagerne er fordelt på 37 lande og har haft indflydelse på mere ende 100 millioner menneskers vandforsyning. Resultaterne kan bl.a. læses i “Our public water future – The global experience with remunicipalisation”og i “Reclaiming Public Services: How cities and citizens are turning back privatisation”.
Mange lande, regioner og kommuner har på nuværende tidspunkt gjort sig dyrt købte erfaringer med privatisering i form af stigende priser, manglende gennemsigtighed med beslutninger, forringelse af arbejdsmiljø, manglende langsigtede investering og vedligeholdelse af installationer, samt manglende koordinering mellem sektorer og beslutninger mht. miljø- og klimatilpasning og vandforsyning/-afledning. Alt sammen med dyre løsninger og problemer som konsekvens.

I mange lande især i den vestlige verden har offentlig service, offentlige goder og forsyninger som vand, varme samt affaldshåndtering været under politisk pres om privatisering. I Europa er EU en motor for privatisering. Både Danmark og Euro-landene er under pres som følge af Finanspagten for at gennemføre besparelser, der gør privatisering til eneste alternativ til den offentlige service, der rammes af nedskæringer. Denne sparepolitik dikteres regioner og kommuner af Folketinget via budgetloven. Et yderligere pres for privatisering kommer via handelsaftaler som CETA, TISA og JEFTA.